Soluții pentru prevenirea consumului de droguri
Prevenirea consumului de droguri este un răspuns anticipat față de un eveniment care se presupune a fi nociv.
De câteva decenii, studenții au primit lecții despre droguri școală în convingerea că informarea despre droguri le poate schimba comportamentul. Unii educatori/profesori/pedagogi, însă, pun la îndoială scopul schimbării comportamentale și propun o abordare mai orientată spre o prevenire a debutului în consumul de droguri prin educație în școală.
Adesea, o strategie de educare pentru prevenirea debutului consumului de droguri poate fi înțeleasă cel mai bine ilustrând reversul și anume, ceea ce nu funcționează (sau nu funcționează atât de bine). De exemplu, următoarele programe sunt în mare măsură ineficiente pentru reducerea consumului de substanțe:
• Programe de diseminare a informațiilor care prezintă informații despre droguri și efectele negative ale acestora;
• Programe de escaladare a fricii care subliniază riscurile asociate consumului de droguri;
• Programe de tip apel moral care oferă informații despre considerente sociale negative ale consumului de droguri;
• Programe de educație afective care se concentrează pe dezvoltarea stimei de sine, luarea deciziilor responsabile și creșterea interpersonală.
Dimpotrivă, abordările care includ formarea de abilități de rezistență pentru a-i învăța pe elevi/studenți despre influențele sociale rezultate din consumul de substanțe și abilități specifice pentru a rezista în mod eficient acestor presiuni.
Studiile sugerează că motivul pentru care aceste componente ale programelor de prevenire a consumului de droguri funcționează este pentru că pornesc de la premisa că comportamentele tinerilor în ceea ce privește consumul de alcool și droguri sunt puternic afectate de contextul social, nevoile biologice și emoționale și presiunea reală și imaginară din partea colegilor și alții.
Elemente cheie:
• Educare – încurajarea investițiilor mai mari în eforturile de prevenire, prin fondurile financiare alocate de către guverne, factori de decizie și specialiștii din domeniul aplicării legii, subliniind beneficiile pe termen lung ale intervenției și prevenirii timpurii a consumului și traficului de droguri;
• Conștientizare – creșterea gradului de înțelegere privind eficacitatea și eficiența strategiilor de prevenire bazate pe dovezi, subliniind impactul acestora asupra atenuării efectelor negative ale consumului de droguri;
• Implicarea activă a comunităților – creșterea angajamentului comunității și a participării la proiectarea și implementarea programelor eficiente de prevenire a consumului de droguri, responsabilizarea comunităților de a-și asuma eforturile de prevenire.