Românii din Diaspora de peste ocean
Primul român menționat oficial în America a fost Părintele Samuil Damian, preot ortodox din Ardeal. În 1784, s-a stabilit în Charleston, South Carolina. Era poliglot și cunoștea latina la perfecție. Preotul transilvănean a fost menționat de Benjamin Franklin într-o scrisoare descoperită de către cercetătorul Dvioichenko Marcov. După ce l-a cunoscut pe Samuil Damian, Benjamin Franklin i-a devenit mentor și susținător.
„Tot ce știu despre Damian, chiar după spusele sale, este că se născuse în Transilvania, fiind de obârșie tătar, dar slujea ca preot al bisericii ortodoxe. Scria și vorbea latinește cu ușurință și în mod corect. (…) S-a gândit că i-ar folosi în călătoriile sale să afle despre electricitate. Eu l-am învățat cum să folosească tubul, cum să încarce butelia de Leyda și alte experimente”, se menționează în scrisoarea lui Benjamin Franklin către John Lining, datată 18 martie 1755.
Primul val de imigranți români către America s-a produs între 1870-1900, iar al doilea val major între 1908-1915. Sunt nume celebre din Diaspora Română în America, incluzând preoți, ingineri, medici, profesori și tehnologisti.
Printre aceștia se numără:
- George Pomutz – regiment 15 Iowa, general de brigadă, 21 martie 1863.
- Căpitan Nicholas Dunca – regiment 18 voluntari New York, 1862.
- Marinar Constantin Teodorescu – decedat pe vasul militar Maine în Havana.
- Eugene Stan și Marcel Brad – marinari care au decedat în atacul japonez de la Pearl Harbor.
Acum, în secolul 21, românii din Diaspora Americii organizează summit-uri oferind perspective valoroase și expertiză în diverse domenii. Relațiile bilaterale dintre România și Statele Unite evidențiază importanța colaborării în domenii precum educația, tehnologia și securitatea, punând accent pe importanța implicării civice și participarea comunității românești în viața publică americană, cât și modul în care românii din Diaspora pot contribui la dezvoltarea unor proiecte de impact atât în SUA, cât și în România.
Diaspora poate aduce o valoare adăugată semnificativă prin transferul de cunoștințe, inovații și bune practici acumulate în Statele Unite. Colaborarea strânsă între românii din diaspora și cei din țară poate stimula schimbul de idei și proiecte, contribuind la modernizarea și creșterea competitivității economiei românești. Ne dorim relații mai strânse care să faciliteze acest schimb și să consolideze legăturile culturale, economice și academice între România și diaspora românească din SUA.