Transparenta in administratia publica din Romania, un capitol neinchis in ultimii 20 de ani
Deși există un cadru legislativ stabilit în perioada 2001-2003, transpus în două acte normative – Legea nr. 52/2003 și Legea nr. 544/2001 – România suferă încă de un deficit evident de transparență în administrația publică centrală și, mai ales, locală. Aceasta reprezintă o nemulțumire legitimă și justificată a românilor din țară și din diaspora.
Românii din diaspora resimt parțiala transparență din țară datorită unui reflex dezvoltat de-a lungul anilor petrecuți în statele mult mai dezvoltate din vestul Europei, unde accesul liber, facil și gratuit la date reprezintă amprenta unui serviciu public de calitate. Aceștia pot înțelege mai ușor cum acționează instituțiile statului și procesele de guvernare și, implicit, pot participa activ prin intermediul consultării publice la conturarea deciziilor.
În altă ordine de idei, traiul în societățile vest-europene, unde actele de corupție sunt fenomene izolate, conferă motive temeinice pentru a pune tema corupției din țară în fruntea listei de subiecte fierbinți care ar fi trebuit rezolvate ieri. Epoca lui „merge și așa” ar fi trebuit să fie de mult apusă.
Românii doresc astăzi mai mult decât oricând să fie respectați, să-și poată manifesta un drept consacrat de Constituție: participarea la luarea deciziilor atât în administrația centrală, cât și locală, și informarea transparentă din perspectiva hotărârilor publice.
Cadrul legislativ există, tehnologiile IT&C sunt disponibile, însă ceea ce lipsește în mod evident este nevoia imperativă de primenire a clasei politice la cel mai înalt nivel, de unde profunzimea și tăria semnalelor politice să coboare fără echivoc pe verticala deciziei până la nivelul de celulă administrativă.
Concluzionând, trebuie să milităm pentru faptul că vocea românilor trebuie ascultată, iar la conducerea țării este obligatoriu să trimitem prin vot persoane profesioniste, educate, cu bun simț, care să se ridice la nivelul poporului român. Astăzi, poporul român este peste nivelul clasei politice actuale, fapt evidențiat recent și prin atitudinea suporterilor români aflați la Campionatul European de Fotbal din Germania.