Revitalizarea politicilor de sănătate publică destinate stomatologiei
Afecțiunile stomatologice reprezintă cea mai frecventă patologie cronică la nivel mondial, afectând circa 3,5 miliarde de persoane de-a lungul vieții, ceea ce reprezintă 45% din populația globului.
România se confruntă cu probleme serioase la câteva capitole esențiale în gestionarea eficientă a sănătății orale, atât la adulți, cât și la copii. Amintesc câteva dintre acestea:
- Ne aflăm pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0,3% per capita, față de 0,9% media europeană.
- Sistemul managerial actual nu dispune de indicatori de sănătate orală, volumul sau calitatea serviciilor stomatologice.
- Serviciile stomatologice sunt furnizate în sistem de plată directă.
- Sistemul național de asigurări sociale de sănătate acoperă doar o mică parte dintre serviciile indispensabile de medicină dentară.
- Asistența stomatologică în școli este subdimensionată și subaccesată, în ciuda investițiilor în infrastructura de specialitate.
- Avem un procent mult mai mare decât media Uniunii Europene în ceea ce privește nerezolvarea minimului de servicii de sănătate orală.
- Solicitările adresate medicilor stomatologi, inclusiv pentru banale controale de rutină, sunt destul de reduse, fiind direct proporționale cu mentalitatea românilor de a merge la dentist doar atunci când durerea este în stadiu avansat.
- Educația privind sănătatea orală în rândul minorilor este precară, comportamentele și normele sociale aferente nefiind suficient dezvoltate.
- Doar unul din doi copii declară că se spală pe dinți de două ori pe zi.
- Doar unul din cinci români accesează serviciile stomatologice măcar o dată pe an.
- Aceste cifre ne situează mult sub media celorlalte țări din Uniunea Europeană.
Soluții privind îmbunătățirea sănătății orale a românilor
Aceste realități generează determinarea în stadii avansate a problemelor de sănătate orală și, implicit, dificultăți importante în rezolvare și creșterea costurilor pentru tratarea acestora.
În ceea ce privește cunoașterea stării de sănătate orale, atât la adulți, cât și la copii, sistemul informațional actual nu prezintă cu fidelitate indicatorii de sănătate orală, volumul sau calitatea serviciilor stomatologice, elemente vitale în realizarea unei strategii naționale care să conducă la optimizarea situației generale a stomatologiei.
Percepția publică despre sănătatea orală este mai puțin favorabilă, comparativ cu cea privind starea generală de sănătate, respectiv un număr mult mai mic de români cred că au o sănătate orală bună sau foarte bună, în raport cu cei care susțin că au o sănătate generală bună sau foarte bună.
O soluție de revitalizare a acestui domeniu vital pentru sănătatea populației este introducerea „stomatologiei de familie” ca serviciu medical de bază, finanțat din bugetul CNAS. Aceasta trebuie să dețină un rol crucial în asistența medicală stomatologică de urgență, dar și în cea de bază, prin controale periodice, tratamente uzuale, precum și în acțiunile de educație, prevenție și informare.
Subliniez și importanța deosebită a derulării unor campanii publice de educație și informare, cu privire la organizarea și funcționarea serviciilor și furnizorilor de servicii stomatologice din toată țara, astfel încât românii să știe cu exactitate cine îi poate ajuta în caz de nevoie sau în situații critice și de urgență.
Informarea populației trebuie dublată însă de adoptarea unor măsuri politice și administrative riguroase, privind prioritizarea accesului la activitățile preventive și de conștientizare a populației în legătură cu beneficiile pe termen lung ale serviciilor stomatologice.
În opinia mea, o societate educată și o administrație profesionistă a sănătății presupun creșterea accesului populației la serviciile stomatologice de bază și de urgență, cu precădere în zonele greu accesibile, defavorizate, cu nivel de dezvoltare redus și cu un procent ridicat al populației vulnerabile.
România are imperioasă nevoie de îmbunătățirea politicilor de sănătate publică din domeniul medicinei dentare, pentru a răspunde mai eficient nevoilor populației privind educația, prevenția și tratamentul, precum și de a contribui la fundamentarea alocării adecvate a fondurilor distribuite sistemului.
Maximizarea accesului la serviciile stomatologice de bază
Actuala stare de fapt din medicina dentară impune categoric dinamizarea implicării decidenților politici în îmbunătățirea stării de sănătate orală a populației, prin programe concrete și politici publice adecvate tradiționalismului românesc, realizate prin cointeresarea tuturor factorilor implicați, de la Ministerul Sănătății, la ONG-urile din domeniu, medici și pacienți, beneficiarii finali ai serviciilor stomatologice.
În concluzie, susțin adoptarea urgentă a unor măsuri pragmatice și sustenabile, în vederea îmbunătățirii accesului românilor la serviciile stomatologice de bază, precum și a creșterii sprijinului acordat de stat sănătății orale a românilor.