Respectarea drepturilor românilor care lucrează în alte state UE și recunoașterea calificărilor profesionale obținute în țară
O Românie Respectată presupune, în mod obligatoriu, respectarea drepturilor tuturor românilor care lucrează în alte state UE, dar și recunoașterea calificărilor profesionale obținute în țară.
Contextul European
UE a adoptat Directiva privind recunoașterea calificărilor profesionale în 2005, cu scopul de a împiedica statele membre să impună condiții excesive cetățenilor dintr-un stat membru al UE care doresc să exercite o profesie reglementată într-un alt stat membru. Directiva a fost actualizată în 2013 și trebuia să fie transpusă în legislația națională până în 2016.
Problemele Implementării
Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar consecințele acestei inacțiuni sunt suportate de către milioanele de români care muncesc în state UE sub nivelul calificării și demnității profesiei dobândite în țară. Dacă respectul pentru nevoile compatrioților noștri care trăiesc și muncesc în diaspora română nu a constituit o prioritate pentru clasa politică, trebuie menționat faptul că nici cele 5-6 miliarde de euro, care sunt anual trimise acasă în economia națională de către aceștia, nu au contat.
Impactul asupra Românilor din Diaspora
Pe cale de consecință, și astăzi, fără o diplomă de calificare recunoscută oficial de statul UE gazdă, cetățenii români primesc salarii mult mai mici și muncesc mult mai mult, deși au calificări și competențe superioare.
Din fericire, există și o categorie de români, cei care activează în sectorul medical, care primesc automat recunoașterea calificării datorită deficitului de personal din statele UE aflate la vest de România. Totuși, această normalitate generată de pragmatism produce un deficit de medici în sistemul național de sănătate, cu implicații pe care le resimțim cu toții.
Necesitatea unei Priorități Naționale
Este momentul ca această temă să devină o prioritate națională, în litera și spiritul Constituției, care, prin articolele 25, 26, 33, 38, 39, 43 și 44, garantează românilor dreptul la o viață prosperă, demnă și respectată.
Concluzie
Concluzionez militând pentru faptul că vocea românilor trebuie ascultată, iar la conducerea țării este obligatoriu să trimitem prin vot persoane profesioniste, educate și cu bun simț, care să se ridice la nivelul poporului român, care astăzi este peste nivelul clasei politice actuale.
Asociația „Platforma Independentă” este comunitatea unde fiecare dintre noi poate să contribuie la construirea României Respectate.