Despre Diplomația Bilaterala
Pentru a intelege Diplomatia Bilaterala vom acoperi trei puncte principale.
În primul rând:
Ce este diplomația bilaterală? Fiecare țară are conexiune cu alte țări străine, relația dintre o pereche de țări se numeste „diplomație bilaterală”. Majoritatea ambasadelor aflate în străinătate se află în capitale străine, ocupându-se exclusiv de legăturile cu țara de destinație. Aceștia lucrează în domenii politice, economice, culturale și în alte domenii, pentru a îmbunătăți cooperarea reciprocă, a promova exporturile și a îmbunătăți alte legături cu acea țară. Celălalt domeniu major de lucru este diplomația multilaterală, care lucrează la ONU, la agențiile specializate ale ONU și la alte organisme internaționale. Munca bilaterală și multilaterală sunt cele două picioare ale sistemului internațional si fiecare se conectează cu celălalt, promovând interesele țării de origine.
În al doilea rând:
Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice este șablonul și ghidul central al relațiilor internaționale. Este un document scurt, care i-a oferit flexibilitatea de a rămâne relevant în ultimele șase decenii. Examinăm unele dintre principalele sale prevederi, în special articolul 3, care stabilește sarcinile de bază ale diplomației. Lucrarea minunată a lui Eileen Denza Diplomatic Law examinează geneza fiecărui articol și modul în care acesta a funcționat în practică.
În al treilea rând:
Diplomația funcționează pe baza unei „viziuni lungi” atunci când apar probleme între țări. Examinăm două exemple: invazia Cambodgiei de către Vietnam în 1979 și modul în care statele ASEAN ( asociatia natiunilor din sud estul asiei ) au tratat acest lucru, separându-și opoziția fermă față de această acțiune, dar asigurându-se că au păstrat și o relație de lucru cu Vietnam, deoarece țara este un actor important în propria regiune (și de atunci a devenit membru ASEAN). Al doilea exemplu este modul în care guvernul Vietnamului și-a gestionat relația cu SUA, lăsând deoparte amărăciunea războiului dur și lung cu SUA, 1955-1975, în care au fost uciși peste jumătate de milion de vietnamezi. SUA este acum principalul partener comercial al Hanoiului și un investitor major.
În cele din urmă, observăm că „Cei patru piloni ai muncii diplomatice sunt: politice, economice, publice și consulare cat și ale diasporei.