Coaliția Globală pentru Gestionarea Amenințărilor Generate de Drogurile Sintetice
Coaliția globală pentru abordarea amenințărilor legate de drogurile sintetice este un efort diplomatic de a atrage atenția și de a întreprinde acțiuni globale în domeniul sănătății publice și securității cu privire la amenințările reprezentate de drogurile sintetice (fentanil, metamfetamină, tramadol, canabinoizi sintetici și alte substanțe noi și emergente).
Elemente cheie:
- Consolidarea reglementărilor privind controlul precursorilor chimici, inclusiv a precursorilor care nu sunt supuși reglementărilor de control.
- Consolidarea capacității de acțiune a forțelor de aplicare a legii, de reglementare a activității poștale și de coletărie internațională.
- Creșterea gradului de utilizare a platformelor de partajare a informațiilor pentru a identifica și a alerta statele membre cu privire la amenințările emergente și pentru a sprijini investigațiile comune.
- Dezvoltarea și susținerea celor mai bune practici de politică publică.
Abordare europeană unitară și echilibrată în prevenirea consumului și traficului cu substanțe sintetice
Comerțul cu droguri orchestrat de criminalitatea organizată este una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității cu care se confruntă Europa în prezent, iar situația se agravează: acest lucru este demonstrat în mod clar de creșterea fără precedent a drogurilor ilicite disponibile în Europa. De asemenea, există o preocupare din ce în ce mai mare cu privire la producția și proliferarea în Europa a drogurilor sintetice, care fac obiectul traficului la nivel mondial. O analiză comună efectuată de Europol și de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a demonstrat că traficul de droguri este una dintre principalele activități generatoare de profit ale criminalității organizate, acesta fiind estimat a reprezenta aproximativ o cincime din produsele provenite din săvârșirea de infracțiuni la nivel mondial.
Strategia UE de combatere a criminalității organizate contribuie la intensificarea eforturilor colective ale UE în lupta împotriva rețelelor infracționale. În același timp, prin strategia și planul de acțiune în materie de droguri, UE a stabilit activitatea pentru o abordare echilibrată și multidisciplinară care vizează reducerea aprovizionării cu droguri prin îmbunătățirea securității, reducerea cererii de droguri prin prevenire, tratament și servicii de îngrijire și abordarea efectelor nocive ale drogurilor.
Elemente cheie:
- Creșterea sprijinului acordat de Comisia Europeană și agențiile de profil pentru autoritățile de aplicare a legii din statele membre în vederea derulării de operațiuni ample.
- Revizuirea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului privind schimbul automatizat de date în scopul cooperării polițienești („Prüm II”).
- Consolidarea legislației UE de combatere a rețelelor infracționale.