Ce putem face pentru a limita efectele devastatoare ale jocurilor de noroc?
Știați că patima jocurilor de noroc se numește ludomanie? Specialiștii declară că jocul patologic de noroc este o afecțiune biopsihosocială complexă ce poate avea repercusiuni devastatoare asupra individului și familiei acestuia. Cu toate acestea, puțini sunt cei care, îndrumați de rude sau din proprie inițiativă, cer ajutorul medicilor pentru a scăpa de această dependență.
Studii recente au arătat că 14% dintre copii au recunoscut că au jucat jocuri de noroc pe bani, în timp ce 7 din 10 copii spun că au văzut publicitate stradală la jocurile de noroc. Organizația Salvați Copiii a cerut autorităților măsuri urgente pentru combaterea dependenței de jocuri de noroc la minori. Un sondaj recent arată că 14% dintre copii admit că au jucat jocuri de noroc pe bani, iar 40% dintre ei spun că au prieteni care fac acest lucru.
Potrivit datelor organizației, în 2023 au fost difuzate peste 470.000 de spoturi TV de publicitate la jocurile de noroc. Majoritatea copiilor de peste 10 ani au văzut aceste clipuri publicitare atât la televizor, cât și pe internet. Ce este foarte grav este faptul că acești copii, în timp, ajung la dependență. Un dependent de jocuri de noroc prezintă ca principală caracteristică pierderea logicii în timpul parierii: are convingeri iraționale și distorsionate în etapele jocului, se folosește de algoritmi și are pași calculați empiric. Acesta așteaptă să i se întâmple miracolul câștigului, deoarece speranța și nevoia de câștig sunt de nestăpânit la astfel de persoane. Când dependența pune stăpânire pe mintea individului, deși la nivel conștient realizează că tot ceea ce face nu este bine și de multe ori jură că nu va mai juca, tentația devine mult mai puternică, prăbușind barierele raționale.
Așa se face că dependența de jocuri de noroc în rândul copiilor a devenit un fenomen îngrijorător. „Păcănelele” sunt cel mai popular joc de noroc pe bani pentru minori, urmate de pariurile sportive, deși legea interzice minorilor accesul în astfel de stabilimente. În același studiu, 11% dintre copii spun că urmăresc influenceri care promovează jocuri de noroc pe bani, iar 10% au resimțit presiune de la prieteni să înceapă să joace. Copiii sunt conștienți că acest tip de jocuri nu le sunt destinate: 6 din 10 copii știu că există restricții de vârstă în accesul la jocuri de noroc, iar aproape 4 din 10 au vorbit cu persoane de încredere despre impactul acestora asupra lor.
Toate aceste manifestări au drept consecințe, în timp, degradarea viitorului adult din punct de vedere biopsihosocial. Dependența de jocurile de noroc este, poate, una dintre cele mai neobișnuite dependențe, nefiind una fizică, ducând la o nevoie de a juca sume tot mai mari de bani pentru a obține plăcere sau euforie. Un adult dependent, de cele mai multe ori, este un fost adolescent expus acestor practici. Coroborând aceste date cu cele ale sondajului realizat recent, putem concluziona că tinerii sunt extrem de expuși acestui tip de dependență.
Revenind la datele evocate, studiul arată că 7 din 10 copii spun că au văzut publicitate stradală la jocurile de noroc. Mai mult de atât, 4 din 10 copii spun că au un prieten care joacă pe bani. Mai grav, copiii au exemple și în familie, deoarece 1 din 10 copii spune că are un membru al familiei care joacă jocuri de noroc pe bani. Totodată, copiii cu vârsta de 14 ani și peste au o frecvență semnificativ mai mare de practicare a jocurilor de noroc comparativ cu cei mai tineri, așa cum copiii din mediul rural sunt mai predispuși la jocurile de noroc pe bani în comparație cu cei din mediul urban. Crescând, astfel de persoane își creează sisteme perfecționate în timp, respectiv sentimentul de putere și control asupra evoluției norocului și șansei, precum și o încredere exagerată.
Specialiștii afirmă că tiparul de joc al persoanei dependente poate fi regulat sau periodic, iar aceasta joacă mai mult în perioadele de stres sau depresie.
Așadar, ce e de făcut? Dar, mai ales, ce trebuie să facă urgent autoritățile pentru limitarea fenomenului?
- Deblocarea inițiativelor din Parlamentul României pentru impunerea distanței de 300 de metri între agențiile de jocuri de noroc și școli.
- Aplicarea cu strictețe a legilor existente care impun vârsta minimă de 18 ani pentru participarea la jocurile de noroc și crearea unui mecanism eficient de control inopinat în aceste agenții.
- Reglementarea strictă a publicității, inclusiv interzicerea reclamelor pe medii OOH, prin influenceri și prin plasare de produs la emisiuni la ore de maximă audiență.